Taloyhtiöille säästöjä poistoilman lämmöntalteenoton avulla

Jo pelkästään pääkaupunkiseudulla on yli 30 tuhatta 70-80-luvulla rakennettua asuinkerrostaloa, joissa on tyypillisesti koneellinen poistoilmanvaihto. Lämmöntalteenottoa ei tuolloin ole huomioitu, minkä vuoksi lämpö puhalletaan ns. harakoille. Tämä rakennuskanta alkaa tulla yhä enenevässä määrin saneerausikään.

Kun taloyhtiössä aletaan suunnitella putkisaneerausta tai kaukolämpöuudistusta, kannattaa samalla myös miettiä keinoja lisätä kiinteistön energiatehokkuutta. Tähän yksi hyvä ratkaisu on poistoilmanvaihdon uudistaminen.

Asentamalla kiinteistöön lämmöntalteenottojärjestelmä voidaan poistoilmasta ottaa lämpöä talteen ja näin parantaa kiinteistön energiatehokkuutta.  Talteen otettavaa lämpöenergiaa voidaan hyödyntää esimerkiksi märkätilojen lattialämmitykseen tai lämpimään käyttöveteen.

Energiamääräykset koskevat myös korjausrakentamista

EU:n energiamääräykset määrittävät tiukat rajat rakennusten energiatehokkuudelle. Suomi on ollut etunenässä toteuttamassa näitä määräyksiä, ja ne koskevat myös remontointia sekä  korjausrakentamista. Kun näiden kiristyvien säännösten lisäksi kaukolämmön ja sähkön hinta on koko ajan noussut, on lämmön talteenotto on alkanut tulla yhä houkuttelevammaksi vaihtoehdoksi kustannussäästöjä etsittäessä.

”Poistoilman lämmöntalteenoton ansiosta asuntojen käyttövastikkeet laskevat ja kiinteistön arvo nousee. Laitteisto on maksanut itsensä yleensä alle 10 vuodessa, minkä jälkeen syntyy selvää säästöä. Esimerkiksi 70-luvulla valmistuneessa taloyhtiössä, jossa on 63 asuntoa, säästöpotentiaali on 18.000,- vuodessa,” kertoo LVI-suunnittelija Risto Hemmilä Zenneriltä.

Lämmöntalteenottojärjestelmä suunniteltava huolellisesti

Lämmöntalteenottojärjestelmien toimittamisesta on tullut kasvava ala. Yhä useampien kiinteistöjen toteuttaessa ilmanvaihdon saneerauksia ovat valmistajat alkaneet reagoida tarpeeseen tarjoamalla kokonaisvaltaisia paketteja, joihin kuuluu koko järjestelmä lämmönjakokeskuksineen. Tämä taas vaatii tuekseen ohjausjärjestelmän, joka yhdistää eri osat toimivaksi kokonaisuudeksi.

Lämmön talteenottoprojekti on laaja urakka, joka vaikuttaa kattavasti koko kiinteistön tekniikkaan. Jotta talteenottojärjestelmästä saa maksimaalisen hyödyn irti, se kannattaa suunnitella yksityiskohtaisesti asiantuntijoiden kanssa. Insinööritoimisto W Zenner Oy:n erikoisosaamiseen kuuluu lämmöntalteenottojärjestelmien suunnittelu sekä asennettavien uusien poistopuhallinten melukarttojen ja tärinäeristysratkaisujen laatiminen.   

”Haluaisinkin muistuttaa taloyhtiöiden hallituksia, että kun suunnittelette saneerauksia, kannattaa valita kumppani joka toteuttaa myös poistoilman lämmöntalteenoton. Tässä on todellinen energiansäästöpotentiaali taloyhtiöille,” sanoo Risto Hemmilä lopuksi.

SUUNNITTELUPALVELUT

LVI-suunnittelu

Akustiikkasuunnittelu

Putkipostisuunnitelu

MITTAUSPALVELUT

VIIMEISIMMÄT ARTIKKELIT

HALUATKO LISÄTIETOJA?

Etkö löytänyt etsimääsi tai haluatko lisätietoja palveluistamme?

Scroll to Top